Anonimni seksaholiki

Kdo je seksaholik in kaj je seksualna treznost?

KAJ JE SEKSAHOLIK? 

Seksaholiki smo moški in ženske, ki smo izgubili nadzor nad svojim seksualnim razmišljanjem in vedenjem. Preden smo prišli k Anonimnim seksaholikom, nismo mogli zaustaviti svojih misli in dejanj, ki so nas vedno znova vodila v krivdo, sram in obup. Nekateri izmed nas smo se poleg mnogih drugih stvari kompulzivno samozadovoljevali, gledali pornografijo, bili vojažerji, ekshibicionisti ter nezvesti soprogi. Ne glede na iskrenost svojih sklepov in drugih poskusov, da bi prenehali z izživljanjem teh vedenj, nas je naša zasvojenost gnala k njim, čeprav smo vedeli, da uničujejo naša življenja.

“Zaradi svoje nezmožnosti, da bi prenehal delati to, zaradi česar sem se počutil slabo glede samega sebe, sem bil zmeden. Resnično sem si želel prenehati s tem početjem.”

“Fantazija in masturbacija sta postali neobvladljivi in kompulzivni. Sčasoma je samo priletela misel, da bi masturbiral, in jaz sem to moral storiti.”

“Jezilo me je, da nisem mogel prenehati. Sramoval sem se tega, za kar sem mislil, da je moja šibka volja, ter bilo me je strah — vedno strah.”

“V AS sem prišel, ker sem čutil tako zelo močno čustveno bolečino, da sem se želel ubiti, a se nisem mogel pripraviti do tega. Spoznal sem, da sem izgubil nadzor nad svojim življenjem in da ga je moje poželenje uničevalo brez mojega dovoljenja.”

KAJ JE SEKSUALNA TREZNOST?

Seksualna treznost za poročenega seksaholika pomeni ne imeti nobenega seksa s samim seboj ali z drugimi, razen z zakoncem. Za neporočene seksaholike seksualna treznost pomeni vzdržnost od vsakega načina seksa in za vse nas, samske in poročene, pomeni seksualna treznost tudi napredujočo zmago nad poželenjem. 

KAJ JE POŽELENJE?

Knjiga Anonimni seksaholiki pravi, da je “drža, ki zahteva, da naravni nagon služi nenaravnim željam.” Besedilo nadaljuje: “Kadar skušamo uporabiti (… ) seks, da bi zmanjšali izoliranost, osamljenost, negotovost, strah, napetost, da bi zakrili svoja čustva, da bi se počutili žive, da bi nam pomagal pobegniti ali zapolniti našo lakoto po Bogu, ustvarimo nenaraven apetit, ki napačno uporabi in zlorabi naravni nagon.”  Z drugimi besedami, ko uporabljamo seks za katerega izmed teh namenov, smo poželjivi. Za seksaholika seks ni težava — težava je poželenje — in preko programa Anonimnih seksaholikov smo odkrili napredujočo zmago nad to uničujočo obsesijo.

OKREVANJE OD SEKSUALNE ZASVOJENOSTI

Okrevanje dosežemo, ko en član spodbudi drugega člana, da dela po dvanajst koračnem programu okrevanja. Dvanajst korakov je skupina načel, ki so po svoji naravi duhovna. Če jih uporabljamo kot način življenja, lahko izženejo obsesijo s poželjenjem in seksualnim izživljanjem ter usposobijo trpečega, da postane srečen, celosten in koristen. Izjemno je videti tiste, ki vstopijo v skupnost, nevedoč, kam bi se obrnili, in jih gledati, kako delajo korake in hodijo na srečanja, ter biti priča dramatičnemu izboljšanju njihovega življenja. Mnogi postanejo uspešni člani družbe, ponovno so sprejeti v svoje družine, polni zaupanja in samospoštovanja.